Cążki do skórek Semilac 5mm
towar niedostępny
Opis
Cążki Semilac wykonane z chirurgicznej stali nierdzewnej charakteryzują się wybitną odpornością na korozję. Można je wielokrotnie sterylizować i dezynfekować.
Cążki do skórek z długością ostrza 5mm są bardzo ostre. Gwarantują wygodną i komfortową pracę podczas zabiegu usuwania naskórka.
Czego nie robić – czyli najczęstsze błędy zmniejszające żywotność narzędzi podczas użytkowania, sterylizacji oraz dezynfekcji:
- Sterylizacja nieoczyszczonego (w tym także z pozostałości środka dezynfekującego) lub mokrego narzędzia.
- Zbyt długi czas moczenia narzędzi (w tym również w roztworze do dezynfekcji o niewłaściwym stężeniu) lub nadmierna ekspozycja na wysoką temperaturę.
- Niewłaściwe stężenie roztworów środków dezynfekcyjnych lub środków myjących oraz używanie wielokrotnie tych samych środków dezynfekcyjnych.
- Używanie niskiej jakości środków dezynfekujących (często bez certyfikatów) oraz płynów nieodpowiednich do moczenia metalowych narzędzi.
- Niewłaściwa temperatura podczas procesu sterylizacji.
Optymalna temperatura oraz czas sterylizacji:- sterylizacja przy użyciu pary - temperatura 132 °C, czas 20 min. / temperatura 120°C, czas 45min -ciśnienie 2 bary
- sterylizacja przy użyciu gorącego powietrza - temperatura 180°C, czas 60 min / temperatura 160°C, czas 150 min.- ciśnienie 1,1 bara
Nie zaleca się używania sterylizatorów kulkowych, ponieważ może to prowadzić do mechanicznego uszkodzenia narzędzi/niewystarczającej sterylizacji. - Używanie wody z kranu do autoklawu parowego lub zanieczyszczonej wody w autoklawie.
- Niedokładne osuszenie narzędzia przed zapakowaniem w rękaw i umieszczeniem w autoklawie.
- Zbyt szybkie używanie narzędzi po sterylizacji (do ich całkowitego wyschnięcia potrzebna jest minimum godzina). Gwałtowny spadek temperatury skutkuje utratą twardości stali i potrzebą częstszego ostrzenia narzędzi.
- Niewłaściwe przechowywanie oraz użytkowanie narzędzi niezgodne z ich przeznaczeniem.
Co robić – czyli jak dbać o narzędzia, właściwie je konserwować i przechowywać:
- Dezynfekować i sterylizować po każdym użyciu, zgodnie z wytycznymi producenta.
- Elementy ruchome i tnące należy okresowo naoliwiać (smarować).
- Narzędzia ostrzymy jedynie w profesjonalnych, dedykowanych do tego punktach.
- Unikamy zanieczyszczenia powierzchni ściernych i powierzchni trących.
- Narzędzia zawsze przechowujemy ostrzami skierowanymi ku górze, w suchych warunkach i poza zasięgiem dzieci.
- Unikamy upuszczania czy uderzeń o twarde powierzchnie, ponieważ może to spowodować uszkodzenie krawędzi tnących